Skip to content

Waarom bemiddeling
kiezen?

Bemiddeling ondersteunt je om bij een familieruzie of scheiding tot een overeenkomst te komen. Dit zijn de belangrijkste voordelen voor jou op een rij:

Voordelen bemiddeling

1. Je beslist zelf wat er zal gebeuren

In de rechtbank zal de rechter beslissen over jouw toekomst.

In bemiddeling daarentegen maakt de bemiddelaar geen beslissingen, zij begeleidt jullie louter in het gesprek. Jij en de ander komen er tot een weloverwogen akkoord. En alleen jullie beslissen dus over jullie toekomst.

2. Bemiddeling is goedkoper dan een gerechtelijke procedure

Bij een gerechtelijke procedure betaalt elke partij zijn eigen advocaat. Bij bemiddeling deel je de kostprijs van de bemiddelaar door jullie twee. Daardoor is bemiddeling een pak goedkoper. Bovendien hoef je geen 21% btw te betalen.

Bekijk hier onze tarieven

3. Bemiddeling is minder stresserend

Conflicten zijn stresserend. Maar in bemiddeling ga je samen rond de tafel zitten en sta je niet langer lijnrecht tegenover elkaar.

Door de rustige communicatie, in goede banen geleid door de bemiddelaar, ontstaat er meer begrip voor elkaars situatie. Dit zorgt voor minder spanning en escalaties en het kan jullie helpen om beter overeen te komen in de toekomst. Bij een scheiding is dit ook beter voor de kinderen.

4. Bemiddeling gaat vrij snel

Gemiddeld komen we tot een akkoord in 3 à 5 sessies. Een gerechtelijke procedure duurt veel langer.

5. Minder administratie, meer ondersteuning

Bij konsento bemiddeling stemmen we graag zelf af met jullie notaris(sen). Bijvoorbeeld om jullie afspraken rond jullie huis correct in een notariële akte vast te leggen. Wij zijn de tussenpersoon en zorgen ervoor dat jij minder moet opvolgen. We garanderen je bovendien een juridisch sluitend akkoord.

Soms blijkt ook tijdens de bemiddelingssessies dat er hulp of advies nodig is van een boekhouder, een psycholoog of gespecialiseerde juristen of adviseurs. Samen zoeken we naar de geschikte persoon.

Bemiddelen_Gent_Deinze

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn er twee.

1. Het is geen gemakkelijke weg

Als je in bemiddeling bent, blijf je spreken met de andere partij, ook al is dat moeilijk. De bemiddelaar helpt jullie natuurlijk, door bijvoorbeeld communicatieafspraken met jullie te maken. Zij is ook onpartijdig en biedt iedereen rond de tafel evenveel ruimte voor zijn verhaal, emoties en bekommernissen. Maar gemakkelijk is het zeker niet altijd.

2. Bemiddeling lukt niet altijd

Het kan dat jullie, ondanks de bemiddeling, toch niet tot een oplossing komen. Dan kan je nog steeds kiezen voor de rechtbank.

Hoe verloopt een bemiddelingstraject?
En hoe lang duurt het?

Bekijk het bemiddelingstraject van konsento
Back To Top