Skip to content

We willen scheiden.
Maar ik maak me zorgen over mijn kinderen.

Sinds jullie beslisten om jullie relatie te verbreken, blijven deze vragen hangen in je hoofd:

  • Welke impact heeft onze scheiding op onze kind(eren)? 
  • Hoe kunnen we voor de kinderen een regeling treffen waar zij zich goed bij voelen?
  • Hoe kunnen we zoveel mogelijk rekening houden met wat ze willen en belangrijk vinden? 

Een scheiding is een verdrietige en pijnlijke gebeurtenis. En jij voelt je overweldigd door emoties en praktische beslommeringen. De zorgen over je kinderen komen daar nog eens bovenop. Je vraagt je af hoe je de tijd en ruimte kan vrijmaken om rustig naar hen te luisteren? Daar kan bemiddeling je bij helpen.

Uit elkaar gaan met kinderen vraagt om extra aandacht voor hen. Want tijdens het scheidingsproces willen zij hun stem laten horen. Uit onderzoek blijkt dat de levenskwaliteit hoger ligt bij kinderen die bevraagd werden dan bij degene die niet werden bevraagd. Omdat de kinderen voelen dat er rekening met hen wordt gehouden (uit: Scheiding in Vlaanderen – SiV 2012).

Om die reden raden we je aan om je kinderen in gesprek te laten gaan met een bemiddelaar. De konsento bemiddelaars zijn hiervoor extra opgeleid. Zo kunnen we tijdens de opmaak van het ouderschapsplan bewust rekening met hun gevoelens, noden en vragen.

Op onze blog lees je ook nog enkele andere tips hoe je kan omgaan met kinderen in een scheiding.

Maak kennis met de konsento bemiddelaars 
Bemiddelaars_Contactherstel_Gent_Oost-Vlaanderen

“Uit elkaar gaan met kinderen vraagt om extra aandacht voor hen. Want tijdens het scheidingsproces willen zij hun stem laten horen.

Kinderen_Scheiding_Bemiddeling_Gent

Hoe pakt konsento bemiddeling de begeleiding van kinderen aan?

Wanneer de kinderen horen dat hun ouders uit elkaar gaan, blijven ze met vele vragen zitten.  Sommige kinderen hebben praktische vragen: “Waar zal ik wonen? Heb ik daar een eigen kamer? Kan ik blijven voetballen bij mijn club?” Maar vaak kampen ze ook met schuldgevoel, verdriet en rouw. Sommige kinderen willen hun gevoelens niet meer delen met hun ouders, om hen niet nog verdrietiger te maken.

De konsento bemiddelaar pakt de begeleiding in twee stappen aan:

  1. In één of meerdere sessies spreekt onze bemiddelaar individueel met je kind. Zo kan hij of zij zich open en vrij uitdrukken. De bemiddelaar stemt de manier waarop de sessie verloopt, af op de leeftijd en de persoonlijkheid van je kind. Bij kleine kinderen gebeurt dit bijvoorbeeld spelenderwijs: met Duplo-blokken of poppen.

    In die gesprekken bespreken we ondermeer:
    – Of je kind de scheiding zag aankomen en de reden begrijpt?
    – Of hij of zij last heeft van het conflict en de eventuele ruzies?
    – Welke gevoelens bij hem of haar spelen?
    – Wat voor het kind belangrijk is in een regeling voor de toekomst?
    De bemiddelaar en het kind spreken samen af welke info wordt gedeeld met de ouders. We vragen nooit aan de kinderen om te kiezen tussen hun papa en hun mama. We polsen enkel naar een regeling waarbij zij zich het beste zouden voelen.

  2. Nadien gaat onze bemiddelaar terug naar jullie, de ouders, met die informatie. Want de eindbeslissing ligt natuurlijk bij jullie, niet bij het kind. Jullie beslissen dus samen met welke opmerkingen van de kinderen jullie rekening kunnen houden in jullie co-ouderschapsregeling en in het ouderschapsplan

Let wel, bemiddeling is geen therapie. We focussen ons op wat het kind nodig heeft om verder te kunnen gaan.

Lees alles over de ouderschapsovereenkomst

“Spreken met kinderen binnen scheidingsbemiddeling is er voor kinderen vanaf 5 jaar, met toestemming van de ouders”

Hoe helpt bemiddeling je kind en jou tijdens het scheidingsproces?

Als je een bemiddelaar met je kind laat praten heeft dat heel wat voordelen: 

  1. Als ouders weten jullie nu goed wat jullie kinderen bezighoudt
  2. Je kind voelt zich gehoord en weet: “Ik doe ertoe”, ook in deze moeilijke periode. Dat zal helpen om de scheiding beter te verwerken. 
  3. Jullie weten wat jullie kunnen doen om te zorgen dat jullie kind zich goed voelt in de regelingen die jullie treffen.

Waarom is het belangrijk om de stem van je kind te horen?

Je weet nu wat je kind nodig heeft en met welke vragen het nog zit. Die informatie nemen jullie mee in de afspraken in de ouderschapsovereenkomst. Daardoor zal het beter aansluiten bij de behoeften van je kinderen en zal het beter werken voor jullie allemaal in de toekomst. Dat brengt jullie rust en zekerheid.

Bemiddelaar_Erfenis_Gent_West-Vlaanderen
Back To Top