Skip to content
Bemiddelen_Gent_Deinze

Een scheiding na een huwelijk: verschillende procedures

Scheiden: hoe doe je dat? En wanneer is het interessant om een bemiddelaar in te schakelen?

In deze blog hebben we het even alleen over mensen die uit een huwelijk willen stappen. Dat kan op 2 manieren:

  • via een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting van het huwelijk (EOO). Bijvoorbeeld als partners al geruime tijd niet meer samenleven en kunnen aantonen dat verder samenleven echt onmogelijk is
  • via een echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT)

Bij een EOO kunnen partners onder meer na 6 maanden feitelijke scheiding al samen aan de rechtbank vragen om de echtscheiding uit te spreken. Na 1 jaar feitelijke scheiding kan 1 van de 2 partner dat ook alleen aanvragen. Jullie moeten niet tot een overeenkomst met de nodige afspraken over jullie goederen of de kinderen komen, maar het kan wel. Wij als bemiddelaar kunnen jullie daarbij helpen. Als het niet lukt om over alles overeen te komen kunnen wij jullie ook helpen bij de opmaak van een deelakkoord dat dan bijvoorbeeld alleen een kostenregeling voor de kinderen omvat.

Het voordeel van een EOO is dat je kan er heel snel mee scheiden en dat de procedure door 1 echtgenoot alleen kan worden opgestart.

Het nadeel van een EOO? Aangezien je niet samen tot een overeenkomst moet komen zal de rechter veel beslissen in jullie plaats en dat geeft vaak aanleiding tot een vechtscheiding die dan wel heel lang kan aanslepen. Als je dan een advocaat hebt ingeschakeld kan het je veel geld kosten.

Anders is het bij een EOT, daarbij kan je pas naar de rechtbank stappen om de echtscheiding aan te vragen als jullie over alles een akkoord bereikt hebben. Dat wil zeggen dat jullie zowel over wat jullie bezitten, als over een regeling voor de kinderen tot een compromis moeten komen. Dat is niet eenvoudig op een moment dat je ook nog het verdriet van een afgelopen relatie aan het verwerken bent. Roep daarom onze hulp in. Een bemiddelaar helpt je om de communicatie met je ex-partner te begeleiden zodat jullie samen tot een goed en evenwichtig akkoord komen.

Het voordeel van een EOT is dat je, met behulp van een bemiddelaar, zelf een hele regeling kan uitwerken, een regeling waarin jullie zich allebei kunnen vinden waardoor er achteraf veel minder discussies zijn. Daarnaast is een EOT ook goedkoper en verloopt de volledige echtscheiding schriftelijk. Dit betekent dat jullie niet naar de rechtbank moeten gaan. Het laatste, maar belangrijkste voordeel is tot slot dat de ex-echtgenoten meestal na een EOT een betere relatie onderhouden, wat natuurlijk in het belang is van de kinderen.

Hoe dan ook: als jullie als koppel nog in staat zijn om rond een tafel te zitten en alles zo rustig mogelijk door te nemen dan raden wij jullie aan om een echtscheiding met onderlinge toestemming een kans te geven.

Geschreven door: Sofie Demeyer en Florence Verhenne

Back To Top